Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Κυνήγι στον Κίσσαβο.

Οι ανάγκες του κυνηγιού καλύπτονται με θηράματα που εκτρέφονται και απελευθερώνονται κατά την κυνηγετική περίοδο και έτσι οι κυνηγοί ξέρουν ότι υπακούοντας στους κανόνες λειτουργίας της ελεγχόμενης περιοχής, θα έχουν και αύριο θήραμα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ελεγχόμενης διαχείρισής της, παρατηρείται υπερπληθυσμός αγριογούρουνων, ενώ εμφανίστηκαν παράλληλα και είδη ζώων όπως ο λύγκας που δεν υπήρχαν, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τους δασολόγους, ότι ο βιότοπος είναι υγιής.

Το κυνήγι αρχίζει τον Οκτώβριο, ενώ τελειώνει στα μέσα Ιανουαρίου.

Όσο αφορά στα θηράματα πουλιά, διατηρούνται τέσσερις πυρήνες εκτροφής φασιανών και περδικών, «πυρήνες προσαρμογής» όπως ονομάζονται, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά, κατά την περίοδο του κυνηγιού. Φέτος στους πυρήνες εκτρέφονται 8.000 πουλιά.
Όσο αφορά στους λαγούς, η προμήθειά τους γίνεται από κρατικά εκτροφεία, ενώ υπερπληθυσμός παρατηρείται στα αγριογούρουνα.

Στο δασικό σύμπλεγμα ζει αυτόχθων πληθυσμός ζαρκαδιών (το κυνήγι του επιτρέπεται μόνο στην ελεγχόμενη περιοχή), ελάφια (απαγορεύεται το κυνήγι τους, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός τους), αγριόγιδα, αγριοπρόβατα, ενώ έχουν δει ακόμη και λύγκα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών.

Οι περισσότεροι κυνηγοί που πηγαίνουν στην ελεγχόμενη περιοχή, κυνηγούν αγριογούρουνα και πουλιά. Το κυνήγι επιτρέπεται συγκεκριμένες ώρες από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκεκριμένες μέρες, ανάλογα με το θηρεύσιμο είδος.


Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Λάρισας, στην ελεγχόμενη περιοχή Όσσας, ο αριθμός κυνηγών που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ανέρχεται στους 1115.
Να σημειωθεί πως οι κυνηγοί αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το δασαρχείο Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου