Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Πανίδα Κισσάβου

Ανατολικός Κίσσαβος


  Η ομορφιά του Ανατολικού Κισσάβου προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες σε κάθε εποχή του χρόνου. Η χλωρίδα και η άγρια πανίδα είναι κάποιοι λόγοι που αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον Ανατολικό Κίσσαβο. Ο Ανατολικός Κίσσαβος χαρακτηρίζεται από μεγάλο πλούτο από ζωικά και φυτικά είδη ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων που ασχολούνται με την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και ερασιτεχνών από πολύ παλιά.



Η γεωγραφική θέση της περιοχής, η πολύμορφη ορογραφία, η γεωλογική σύσταση του υπεδάφους, το κλιματικό μακρό και μικρό περιβάλλον, γεωιστορικά γεγονότα αλλά και διάφορες ανθρωπογενείς επιδράσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της περιοχής.




                                Πανίδα


 Η πανίδα αποτελείται από ζώα κοινά στον Ελληνικό χώρο, όπως η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, ο σκίουρος και άλλα είδη τρωκτικών καθώς και εντομοφάγα. Το τσακάλι, το αγριογούρουνο, το κουνάβι είναι σπάνια, ακόμα σπανιότερος είναι ο λύκος, και σχεδόν έχει εξαφανιστεί το ζαρκάδι.
 Δασόβια είδη κυριαρχούν στην πτηνοπαγίδα του Δρυμού όπως πέρδικες, δρυοκολάπτες, μαυροτσικλιτάρες, χιονότσιχλες, χιονοψάλτες, ερπετά όπως η μεσογειακή χελώνα, η αγριόσαυρα, η οχιά, και αμφίβια όπως ο βάτραχος.


Όμως έξω από τα πυκνά δάση οι γύπες, αετοί και μικρότερα αρπακτικά διατηρούνται ακόμη δυστυχώς σε μικρούς αριθμούς, που περιλαμβάνουν όρνια, μπούφους, γυπαετούς, χρυσαετούς και περιστασιακά και γεράκια. Τα περισσότερα από αυτά είναι είδη είναι υπό προστασία.
Η θλιβερή διαπίστωση για την καταστροφική επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος με υπαιτιότητα του ίδιου του ανθρώπου, είχε σαν αποτέλεσμα την λήψη προστατευτικών μέτρων σε ορισμένες περιοχές των οποίων το φυσικό περιβάλλον αποτελείται από σπάνια αυτοφυή χλωρίδα και άγρια πανίδα.
Με σκοπό τη διάσωση, βελτίωση και αύξηση της χλωρίδας και άγριας πανίδας, τη διατήρηση των γεωμορφολογικών σχηματισμών με ταυτόχρονη ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία των φυσικών καλλονών και τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών.

Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι επιλεγμένες περιοχές τελούν υπό προστασία, με σκοπό τη διάσωση, βελτίωση και αύξηση της χλωρίδας και άγριας πανίδας, τη διατήρηση των γεωμορφολογικών σχηματισμών με ταυτόχρονη ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία των φυσικών καλλονών και την διενέργεια επιστημονικών ερευνών.

ΦΙΔΙ

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΚΙΣΣΑΒΟΣ

ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ

ΓΥΠΑΕΤΟΣ

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΒΟΣΚΗ ΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ




ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ
ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ

ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ


ΓΥΠΑΕΤΟΣ 

ΑΝΟΙΞΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΒΟΣΚΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ



ΛΑΓΟΣ

ΚΟΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ




ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟΥ



ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟ 



ΑΛΕΠΟΥΔΑΚΙ 

ΕΛΑΦΙ

ΖΑΡΚΑΔΙΑ 

ΛΥΚΟΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου