Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Γενικές πληροφορίες γαι τον Κίσσαβο

Βρίσκεται στα ΒΑ του Νομού, διακρίνεται από τον Κάτω Όλυμπο με την κοιλάδα των Τεμπών, ενώ βόρεια και ανατολικά ορίζεται από το ρου του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος αντίστοιχα. Είναι ένα βουνό κατάφυτο από δάση οξιάς, καστανιάς, ελάτης, βελανιδιάς και κουμαριάς, αλλά φύονται και κέδροι, πλατάνια, κρανιές, βατομουριές, φλαμουριές και ποώδη, όπως ρίγανη και θυμάρι. Κατά μήκος των ρεμάτων της ΒΑ Όσσας συναντάται η σπάνια ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum). Μία έκταση 16.900 εκταρίων είναι χαρακτηρισμένη «Αισθητικό Δάσος της ΄Οσσας» και προστατεύεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).

Οι πλαγιές της χαρακτηρίζονται από έντονες χαραδρώσεις και ρέματα, δημιουργώντας έτσι πανέμορφους καταρράκτες και εντυπωσιακά φαράγγια, και καταλήγουν στις χρυσαφένιες δαντελωτές ακτές του Αιγαίου. Σε αυτές φιλοξενούνται γραφικά χωριά, τα οποία, λόγω του εκτεταμένου και βατού οδικού δικτύου του βουνού σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, είναι επισκέψιμα, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να πολαύσουν τα ίδια καθώς και να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του βουνού.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς διασχίζεται από καλοσημαδεμένα μονοπάτια, διαθέτει οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ενώ παράλληλα προσφέρεται για κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία βουνού (Αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) και διάσχιση με οχήματα 4Χ4. Το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στη θέση «Κάναλος» (1.604μ.υψ.) διαθέτει κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Η ψηλότερη κορυφή («Προφ.Ηλίας» 1.978μ.) είναι ορατή από όλο σχεδόν το Νομό και εύκολα αναγνωρίζεται από το κωνικό της σχήμα. Εδώ βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο, καθώς είναι χωμένο στο έδαφος, εισέρχεται κανείς από άνοιγμα στο πάνω μέρος.

Στη μυθολογία η αναφορά του ονόματος της Όσσας γίνεται στις προσπάθειες των γιγάντων να φτάσουν στους θεούς, τοποθετώντας τα τρία μεγάλα βουνά μαζί (Όλυμπο, Όσσα, Πήλιο). Αν και οι περισσότερες περιγραφές του Ομήρου αφορούν το θεϊκό Όλυμπο, οι ξένοι περιηγητές, που το επισκέφτηκαν κατά καιρούς, το μνημονεύουν στα διάφορα έργα τους. Η Άννα η Κομνηνή αναφέρεται, στην «Αλεξιάδα» (12ος αι.), για πρώτη
φορά στην Όσσα με το όνομα Κίσσαβος, ονομασία που επικράτησε μέχρι σήμερα και με αυτήν έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου