Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ότι είδαν και έμαθαν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 14ου Γυμνασίου Λάρισας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας»



Στις 13/03/2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 14ου Γυμνασίου Λάρισας Φαράγγι Καλυψούς – Κόκκινο Νερό στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ». Οι μαθητές με χαρά κατέφθασαν στη βιβλιοθήκη όπου και ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους  καθώς και έμαθαν για τον ευεργέτη της πόλης τους Κωνσταντίνο Κούμα. Με την πολύτιμη βοήθεια των υπευθύνων της βιβλιοθήκης οι μαθητές γνώρισαν το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Βιβλίων Dewey που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη και είναι το σύστημα που επινόησε ο Melvil Dewey για να οργανώσει τη συλλογή βιβλίων της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Άμχερστ στο οποίο εργάζονταν και λειτουργεί ως εξής:
Το σύστημα συγκροτείται αρχικά από  δέκα τάξεις:
·        000 – Γενικά θέματα
·        100 – Φιλοσοφία και ψυχολογία
·        200 – Θρησκεία
·        300 – Κοινωνικές επιστήμες
·        400 – Γλώσσα
·        500 – Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
·        600 – Tεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες)
·         700 – Τέχνες και διασκέδαση (Καλές και διακοσμητικές τέχνες)
·        800 – Λογοτεχνία και ρητορική
·        900 – Ιστορία και γεωγραφία

Κάθε μία από τις δέκα τάξεις υποδιαιρείται σε δέκα διαιρέσεις και τελικά κάθε διαίρεση υποδιαιρείται σε δέκα τμήματα, έτσι καταλήγουμε σε χίλια διαφορετικά "τμήματα". Η αριθμητική αυτή κατηγοριοποίηση / υποδιαίρεση μπορεί θεωρητικά να συνεχιστεί ιεραρχικώς επ' άπειρον. 
Επιπλέον οι μαθητές έμαθαν ότι η βιβλιοθήκη περιέχει στο υπόγειο του κτιρίου της μια πλούσια συλλογή παλαίτυπων βιβλίων με παλαιότερο «Τα άπαντα του Πλάτωνα». Εντύπωση έκανε επίσης στους μαθητές και ο ειδικά σχεδιασμένος χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ανάπηρους καθώς και άτομα με μικρό ποσοστό όρασης ή και τελείως τυφλά αφού ζούμε σε μία εποχή στην οποία είναι πολύ αναπτυγμένη η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε και εποχή της τεχνολογίας.
  
Πληκτρολόγιο για άτομα με ελάχιστο ποσοστό όρασης







Υπολογιστής για τυφλά άτομα

Υπολογιστής για άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και με μικρό ποσοστό όρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου