Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ




                            ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Άγ.Νικόλαος ο Νέος
Καταγόταν από τα μέρη της Ανατολής. Γενναίος και ανδρείος στρατιώτης. Τιμήθηκε από το βασιλιά με το αξίωμα του Δούκα. Από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Λάρισα, με στρατό που του παραχωρήθηκε, κατέπνιξε επαναστατικά κινήματα της εποχής. Αποφάσισε να ασκητέψει στο βουνό της Βουναίνης κι έγινε μοναχός. Αρνούμενος να εγκαταλείψει την πίστη του στο Θεό, μαρτύρησε στο όρος της Βουναίνης επί Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (866 – 912) κι υπήρξε μέχρι σήμερα γνωστός για τα θαύματά του.

Αλεξούλη Καλυψώ (1903-1995)
Γόνος του Κλεάνθη Αλεξούλη και της Αριστέας Καραβίδα. Γεννήθηκε και πέθανε στην Αγιά. Αποφοίτησε από το ελληνικό σχολείο της Αγιάς κι από το Αρσάκειο της Λάρισας πήρε το πτυχίο της δασκάλας. Σε ηλικία 19 χρονών διδάσκει στους Νερόμυλους της Αγιάς και στην συνέχεια στην Αγιά. Αφιερώθηκε στον αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας και της αλλαγής του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Δίπλα στον Τριανταφυλλίδη, Γληνό και Δελμούζο εργάστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Η οικία Αλεξούλη σήμερα αποτελεί κληροδότημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αντύπας Μαρίνος (1872-1907)
«Στους κάμπους ο Αντύπας τρέχει βάζει φωτιές, καρδιές φλογίζει:
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει.»

Κώστας Βίρβος
Γόνος μικροαστικής οικογένειας από την Κεφαλλονιά. Διακρίθηκε για το επαναστατικό πνεύμα και τις ανθρωπιστικές και σοσιαλιστικές του ιδέες. Πρωτοπόρος του Αγροτικού Ζητήματος. Ήρθε στη Θεσσαλία το 1906 στο αγρόκτημα του θείου του Γ.Σκιαδαρέση στον Πυργετό της Λάρισας και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Οι αγώνες του ενόχλησαν πολύ τους τσιφλικάδες του Θεσσαλικού κάμπου. Πυροβολήθηκε πισώπλατα στις 8 Μαρτίου 1907 ή κατ’ άλλη εκδοχή το βράδυ Πέμπτης 9 προς 10 Μάρτη 1907. Η δολοφονία του προκάλεσε την μεγάλη αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ. Ο ανδριάντας του δεσπόζει στο κέντρο του Πυργετού. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο από τις αρχές του τόπου.

Γκαρμπολάς Κ. Σοφοκλής (1833-1911)
Κατάγεται από την Κρανιά Ολύμπου. Λόγιος, που ίδρυσε την πρώτη ελληνική εφημερίδα «Ερμής» στη Θεσσαλονίκη. Αφιέρωσε όλη την περιουσία του στην Μακεδονία. Γοβδελάς Δημήτριος (1780-1831) Συναντάται και ως Δημ.Παναγιώτου ή Παναγιωτάδου Γοβδελάς ή Γοβδελάας. Γεννήθηκε στη Ραψάνη Θεσσαλίας. Δάσκαλος και γνώστης πολλών ξένων γλωσσών, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία της Πέστης της Ουγγαρίας. Ανακηρύχθηκε πρώτος διδάσκαλος του Γένους στα φιλοσοφικά μαθήματα. Δίδαξε στην Ηγεμονική Ακαδημία του Ιασίου, ως Διευθυντής. Τα χρόνια της επανάστασης τον βρήκαν στην Πολωνία. Η συγγραφική και μεταφραστική προσφορά του θεωρείται μεγάλη. Έγραψε έργα ιαμβικά και ηρωοελεγεία. Εξέδωσε την «Ιστορία του Αλέξανδρου του Μεγάλου» και τον «Εξοστρακισμό του Χριστόδουλου του Ακαρνάνος». Μετέφρασε τις «Περιπέτειες του Τηλεμάχου του Φενελόν» (1801-1803). Η πορεία του και πολλά από τα χειρόγραφά του χάθηκαν στα γεγονότα του 1821. Πέθανε πάμπτωχος το 1831.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου