Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ





                                          ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δάλλας Μιλτιάδης (1859-1951)
Αξιόλογη μορφή της Αγιάς. Νομικός, πολιτικός, συμβολαιογράφος και συγγραφέας. Μελετητής πολλών άρθρων του Θεσσαλικού και Αθηναϊκού Τύπου για τοπικά θέματα. Παραχώρησε πολλά προσωπικά και οικογενειακά του αρχεία στο Ιστορικό Αρχείο της Αγιάς, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση πολύτιμων στοιχείων και εγγράφων για το παρελθόν της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής.

Ιωσήφ ο Ρωγών (1776-1821)

Κληρικός, με πολύμορφη δράση εθνικού και επαναστατικού χαρακτήρα. Άλλοι αναφέρουν ως τόπο καταγωγής την Τσαριτσάνη Θεσσαλίας κι άλλοι τα Αμπελάκια. Με δάσκαλο τον ιερέα Πολυζώη έμαθε τα πρώτα γράμματα στα Αμπελάκια και κατόπιν στη Σχολή της Τσαριτσάνης. Συνέβαλε στην ανύψωση του εθνικού φρονήματος του λαού με τα κηρύγματά του. Αφιέρωσε την ζωή του στην βοήθεια των χριστιανών, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στα Γιάννενα, διασώθηκε και κατέφυγε στην Αρχιεπισκοπή της Άρτας, όπου έγινε Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης. Το 1818 μυήθηκε από τον Επίσκοπο Ρωγών. Το 1821 οχυρώθηκε μαζί με τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, υπερασπίστηκε τη νησίδα του Ανεμόμυλου και στο τέλος ανατίναξε το μύλο. Το τέλος της ζωής του ήρθε με τον απαγχονισμό του από τους Τούρκους.

Μάνιαρης Αδαμάντιος (1789-1871)
Γεννήθηκε στα Αμπελάκια. Ταξίδεψε στη Βιέννη με σκοπό να σπουδάσει ιατρική. Αφού τον κέρδισε όμως το εμπόριο, δημιούργησε δική του επιχείρηση. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, κατατάχθηκε στον Ιερό Λόχο του Αλ.Υψηλάντη και πολέμησε στη μάχη του Δραγατσανίου. Αργότερα διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Επαρχίας Αθηνών και ασχολήθηκε με θέματα οικονομικής φύσης. Το 1841 διορίζεται σύμβουλος και διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στη Σύρο. Έλαβε μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου και στην Εθνική Συνέλευση για το Α’ Ελληνικό Σύνταγμα. Μεγάλος πατριώτης κι ευεργέτης. Ίδρυσε το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, Δημοτικό Θηλέων και το «Ελληνικό» σχολείο στα Αμπελάκια. Η «Μανιάρειος Σχολή» λειτουργούσε μέχρι το 1930 και στη θέση της σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο. Για τους νέους των Αμπελακίων όρισε υποτροφίες για ανώτερες σπουδές στην Αθήνα, με τον όρο οι σπουδαστές να γυρίζουν και να προσφέρουν τις γνώσεις τους στο τόπο τους.

Μεθόδιος Ολυμπιώτης
Ιερομόναχος και λόγιος, καταγόμενος από την Αγιά Λάρισας. Το όνομά του αναγραφόταν 4ο στη σειρά στον κατάλογο «των σεβασμίων και εντίμων ονομάτων» των Ελλήνων της διασποράς. Σπούδασε στην Αθωνιάδα με δάσκαλό του τον Ευγένιο Βούλγαρη το 1758. Διατέλεσε εφημέριος της ελληνικής κοινότητας της Λειψίας. Στο συγγραφικό του έργο διαφαίνεται ο διδακτικός χαρακτήρας του. Το 1766 μετέφρασε κι εξέδωσε το έργο «Μυσταγωγικαί Κατηχήσεις του εν Αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου